perjantai 24. lokakuuta 2008

Lähdeluettelo

Tässäpä tämä lähdeluettelo.

Pidetään tähän liittyvät kommentit mieluiten sellaisina, että vinkataan uusia, hyviä aiheeseen liittyviä teoksia täällä ja mitä kannattaa ehdottomasti lukea (voi kai sitä vähän omaa mielipidettäänkin kertoa). Tämä ihan vain sen takia, että lähteiden löytäminen on hieman helpompaa ja ettei niitä tarvitse metsästää muun jutustelun seasta. Kiitos kaunis.

Hyviksi todetut teokset:

Glynne Wickham: Teatterihistoria. 1995. Teatterikorkeakoulu. Valtion painatuskeskus, Helsinki.

Adam Darius: The Commedia dell'arte. An introduction by Adam Darius. 1996. Forssan kirjapaino, Vantaa.

Phyllis Hartnoll: The Theatre. A concise history. 1989. Thames and Hudson.

Netissä:

http://koulut.tampere.fi/materiaalit/teatteri/torit.html
http://www.kansalaisfoorumi.fi/draamanmaailmat/sivu.php?artikkeli_id=13
http://www2.teak.fi/teak/Teak203/7.html

Muuta lukemista aiheesta:

Brockett 1991. Oscar G. Brockett: History of Theatre. Allyn and Bacon, Boston.

Campbell 1976. Joseph Campbell: The Masks of God. Penguin Books, New York.

Dinkräfe-Meyer 2001. Danies Dinkräfe-Meyer: Approaches to acting: past and present. Continuum, New York ja London.

Leacroft 1984: Theatre and Playhouse. Methuen, London and New York.

Mantzius 1923/1924. Karl Mantzius. Näyttämötaiteen Historia. Suomen Työväen Näyttämöiden Liitto r.y., Tampere.

Nygaard 1992/1993. Jon Nygaard: Teatrets Historie i Europa 1–3. Spillerom

Ihmeiden peili - keskiajan ihmisen maailmankuva (artikkeli keskiajan näyttelijöistä, tanssijosita ja muista esiintyjistä ja heidän asemastaan yhteiskunnassa)

1 kommentti:

Petri kirjoitti...

Lupaamiani muita kirjoja:

Rudlin, John. Commedia dell'arte. An Actor's Handbook. 1994. Routledge, Lontoo. Aivan huippu, kuten Unnakin on todennut. Ehkä kattavin ja modernein teos commediasta, minkä olen löytänyt. Yksityiskohtaiset kuvaukset hahmoista, miten skenaariot toimii, miten tehdään autenttisia naamioita, miten commediaa on pyritty elvyttämään 1900-luvulla jne. Ihan kaikkea ei tietysti voi kertoa kirjassa, joten varsinaisen näyttelemisen tekniikoita ei täältä (kuten muualtakaan) löydy. Tamperelaiset löytää tän Metsosta, kunhan raaskin palauttaa.

Allardyce, Nicoll: The World of Harlequin. 1963. CUP. Klassikko, ja siksi vähän pölyttynyt. Kannatta silti lukaista. Löytyy Metsosta.

Duchartre, Pierre Louis: The Italian Comedy. 1966. Dover, New York. Vielä edellistäkin klassikompi ja pölyttyneempi. Silti informatiivinen, jos osaa olla kriittinen. Löytyy Linnasta (siis yliopistolta. Jos et opiskele siellä, niin voit silti lainata sen; menet vain tiskille ja pyydät kortin sinne).

Sitten useista teatterihistoriaa ja populaariteatteria käsittelevistä teoksista löytyy juttua commediasta. Eikä Molièren Saituri ole suinkaan ainut commediasta vaikutteita saanut näyttämöteos. Esimerkiksi Goldonin Kahden herran palvelija kannattaa lukea. Puhdasta commediaa! Ja Molièren koko muu tuotanto... No se ei ehkä ole vain commediaa, mutta kannattaa silti lukea.

Jos on rikas, niin Amazon on kiva paikka. Commediasta on kirjoitettu varmaan miljoonia sivuja. Esimerkiksi historiallisia skenaarioita olisi tarjolla, kootut lazzi, ja muuta kivaa.